آموزش وردپرس
خانه / مقالات / باکتری شناسی ( تحقیق ) / cell wall باکتری های گرم مثبت

cell wall باکتری های گرم مثبت

دیواره باکتری های گرم مثبت از دو قسمت ساخته شده است1-پپتیدوگلیکن 2-تیکوئیک اسید
پپتیدوگلیکن=ساختار مشترک دیواره سلولی باکتری های گرم مثبت و گرم منفی و اسید فست است و موجب استحکام و سختی دیواره سلولی میشود.PG خاصیت آنتی ژنیک دارد اما تنوع آنتی ژنیک ندارد و در انسان میتواند باعث تب شود.

cellwall

پپتیدو گلیکن از 3 بخش ساخته شده است

1-ستون فقرات=NAGA-NAMA

NAMA=ان استیل مورامینیک اسید

NAGA=ان استیل گلوکز امین

2-زنجیره پنتا پپتیدی اسیدامینه ها که به NAMA وصل میشود{5 اسید امینه به ترتیب ال الانین-دی گلوتامیک اسید-ال لیزین-دی الانین-دی الانین}

*در گروه CMNR اسید امینه سوم DAP است

*اسید امینه سوم باکتری های گرم منفی هم DAP است و نمیتوانند اسید امینه  L-LYS  را در جایگاه اسید امینه سوم داشته باشند

*گاهی جای اسید امینه ی اول L-ALA, در برخی باکتری ها  L-GLY یا L-SER قرار دارد

 

3-پل های عرضی
برای ایجاد پل های عرضی ابتدا اسید امینه های پنجم  توسط آنزیم های اتولیزین حذف میشوند و سپس اسیدامینه سوم یک زنجیره تتراپپتید به اسید امینه چهارم  زنجیره تتراپپتید دیگر وصل میشوند.پل های عرضی سبب استحکام و سختی دیواره باکتری میشود.تشکیل پل های عرضی نیاز به انرژی ندارد
پل های عرضی در باکتری های گوناگون متفاوت است.برای مثال در باکتری استافیلوکوک اورئوس پل عرضی پنتا گلایسین است.در برخی باکتری ها پل عرضی یک زنجیره تترا پپتیدی است{باکتری میکروکوکوس لیزویکتیکوس} اما در برخی دیگر پل عرضی تنها یک اسید امینه است.آنزیم ترانس پپتیداز پل عرضی را ایجاد میکند

اسید امینه هایی با زنجیره منشعب مثل اسید امینه های گوگرد دار-هیستیدین-آروماتیک-آرژنین-پرولین نمیتوانند در اتصالات عرضی قرار بگیرد.

 

cellwall2

 

تیکوئیک اسید:ساختار اختصاصی دیواره باکتری های گرم مثبت است و در باکتری های گرم منفی وجود ندارد

تیکوئیک اسید خاصیت انتی ژنیک دارد و گیرنده باکتریوفاژ است

از 3 قسمت ساخته شده است 1-گلیسرول یا ریبیتول 2-ترکیب دارای قند یا فسفات 3-هر ماده ایی که در محیط  زیاد باشد

تیکوئیک اسید ها بر اساس بخش اول خود به دو صورت دیده میشوند 1-گلیسرول تیکوئیک اسید 2-ریبیتول تیکوئیک اسید

*گلیسرول یا ریبیتول به تیکوئیک اسید خاصیت آنتی ژنیک میدهد که ریبیتول خاصیت آنتی ژنیک بیشتری دارد

*باکتری استافیلوکوک ساپروفتیکوس  در تیکوئیک اسید خود هم گلیسرول هم ریبیتول دارد

تیکوئیک اسید ها بر اساس وجود یا عدم وجود فسفات به دو صورت دیده می شوند

1-تیکوئیک اسید{دارای ترکیب فسفات دار}

2- تیکورونیک اسید{عدم وجود فسفات در ترکیب خود و به جای آن ,ترکیبات قندی دارند}

 

خود تیکوئیک اسید ها که گفتیم ترکیبات فسفات در قسمت دوم خود دارند دو نوع هستند

1-تیکوئیک اسید غشایی=LTA=بصورت پیوند کووالانسی به لیپید غشای پلاسمایی متصل است و ساختار اختصاصی باکتری های گرم مثبت است و در همه باکتری های گرم مثبت وجود دارد و خاصیت سمی برای انسان دارد

2-تیکوئیک اسید دیواره ایی=WTA=بصورت پیوند کووالانسی به NAMA پپتیدوگلیکن وصل است

WTA ساختار اختصاصی همه باکتری های گرم مثبت نیست و در برخی گرم مثبت ها وجود ندارد

 

قسمت سوم تیکوئیک اسید تابع محیط کشت است و اگر در سرنوشت سوم NAGA,میزان این قند زیاد باشد,میتواند در قسمت سوم تیکوئیک اسید قرار بگیرد

تیکوئیک اسید به دلیل فسفات زیاد بار منفی زیادی دارد

تیکوئیک اسید در میان pG قرار میگیرد و به PG انعطاف میدهد و به واسطه هر فسفات تیکوئیک اسید دو Mg جذب میشود

 

cellwall3

26 like
Print Friendly, PDF & Email

درباره ی علی حکمی

علی حکمی
•کارشناسی ارشد میکروب شناسی پزشکی دانشگاه تهران •كارشناسي علوم آزمايشگاهي باليني •مدرس باكتري شناسي و ويروس شناسي و بيماري هاي عفوني •مشاور کنکور کارشناسی ارشد وزارت بهداشت و وزارت علوم •نماينده علمي كمپاني آزمايشگاهي •نصب و راه اندازي آزمايشگاه های باليني •مدرس بيوشيمي دستگاهي •مسئول دپارتمان ميكروب شناسي Macls علايق كاري: •Leprosy •Polio •LBRF,TBRF •Hepatitis • chlamydia •clostridium difficile

6
سوال یا نظری دارید؟ بنوبسید

avatar
3 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
سورین زادحیدرعلی حکمی ( بخش باکتری شناسی پزشکی )امیراکبری(سرپرست تیم - مدیر مسئول سایت)سجّاد علیا Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
سورین زادحیدر
Member

مطالب پایه ای و مهم که از یاد هم میرن !
جمع شدنش در این قالب خیلی مفید بود
ممنون

امیراکبری
Admin

علی جان استفاده کردیم ، شروع همکاری با تیم مبارک

سجّاد علیا
Member

خیلی خوب و کامل. علی جان،انتشار اولین پستتو تبریک میگم. موفق باشی