آموزش وردپرس
خانه / گزارش کار / باکتری شناسی عملی / باسیل های گرم مثبت اسپور دار

باسیل های گرم مثبت اسپور دار

باسیل‌های گرم مثبت:

• دارای اسپور: باسیلوس‌ها و کلستریدیوم‌ها

• فاقد اسپور: کورینه باکتریوم‌ها و لیستریاها

 

اسپور: بعضی از میکروارگانیسم‌ها در شرایط سخت محیطی مثل حرارت بالا،نبودن آب و مواد غذایی و… تولید ساختار مقاومی به نام اسپور می‌کنند.

اسپورها ساختمان لایه لایه دارند که به باکتری امکان مقاومت در شرایط سخت محیطی را می‌دهند.

علل مقاومت اسپور:

1. لایه لایه بودن آن که این ویژگی، اسپور را غیر قابل نفوذ می‌کند.

2. وجود ترکیب ویژه‌ای بنام دی‌پیکولینات کلسیم که مختص اسپور است.

3. کمبود آب آزاد: حدود 80% یک میکروارگانیسم را آب تشکیل می‌دهد. وجود آب آزاد موجب انجام فرآیندهای متابولیسمی می‌شود که تمام این فرآیندها موجب تولید مواد زاید می‌شود.باکتری با کم کردن آب آزاد،متابولیسم خود را کاهش می‌دهد و امکان بقا را افزایش می‌دهد.

باسیلوس‌ها

سرئوس: عامل مسمومیت غذایی

آنتراسیس: عامل ایجاد سیاه زخم

تست‌های تشخیصی این گروه:

1. تست حرکت: انجام تست در محیط موتیلیتی مدیوم(0.5-0.7% آگار). سرئوس متحرک و آنتراسیس غیر متحرک است.

2. همولیز بتا: سرئوس دارای همولیز بتا و آنتراسیس فاقد آن است.

3. حساسیت به پنی‌سیلین: کشت متراکم در محیط مولر. سرئوس مقاوم و آنتراسیس حساس به P می‌باشد.

 

رنگ آمیزی ویژه اسپور:

مالاشیت گرین: رنگ مالاشیت را روی لام می‌ریزیم،سپس روی حرارت می‌گیریم(حدود 5 دقیقه،باید مراقب بود که رنگ نجوشد) سپس لام را خالی می‌کنیم و می‌شوییم.حال رنگ دوم را اضافه می‌کنیم که در این جا سافرانین است.پس از شست و شو، توسط میکروسکوپ مشاهده می‌کنیم که باسیل‌های قرمز رنگ و اسپورهای سبز رنگ دیده می‌شوند.

مولر: در این رنگ آمیزی، فوشین فنیکه را با حرارت به خورد اسپور می‌دهیم و باکتری‌ها را با متیلن بلو رنگ‌آمیزی می‌کنیم.در نتیجه اسپورها به رنگ قرمز و باسیل‌ها به رنگ آبی مشاهده می‌شوند.

*نکته مشترک بین رنگ آمیزی‌ها این است که توسط حرارت یک رنگ را به خورد اسپور می‌دهیم.

*هر دو رنگ‌آمیزی از نوع افتراقی هستند چراکه از بیش از یک رنگ استفاده می‌کنیم.

*در رنگ آمیزی گرم،اسپورها ممکن است به صورت مناطق بی‌رنگ دیده شوند.

کلستریدیوم‌ها

باکتری‌های گرم مثبت،اسپوردار،باسیلی شکل و بی‌هوازی مطلق‌اند.

انواع کلستریدیوم:

تتانی: عامل کزاز-موجب انقباض بیش از حد عضلات می‌شود-از راه زخم باز وارد می‌شود-اسپور ترمینال(انتهایی) غیر برجسته دارد.

بوتولینوم: عامل بوتولیسم-موجب انبساط عضلانی می‌شود-از طریق مصرف مواد غذایی کنسروهایی که خوب کنسرو نشده‌اند وارد می‌شود-اسپور ساب ترمینال(نزدیک انتها) برجسته دارد.

پرفرجنس:عامل قانقاریا-توسط آنزیم لسیتیناز،بافت‌های چربی را تخریب می‌کند- از راه زخم باز وارد می‌شود-دارای اسپور ترمینال است.

*برای کشت باکتری‌های بی‌هوازی مطلق،از جار بی‌هوازی استفاده می‌کنیم.چراکه وجود یک مولکول اکسیژن برای باکتری مشکل ساز خواهد بود.محیط کشت را داخل جار بی‌هوازی می‌گذاریم،گاز پک‌های حاوی N2 و CO2 را داخل جار باز می‌کنیم و بلافاصله در را می‌بندیم.جار دارای پمپ خلاء می‌باشد که O2 را تخلیه می‌کند.

21 like
Print Friendly, PDF & Email

درباره ی میلاد مسچی

میلاد مسچی
مدیر روابط عمومی نویسنده بخش ایمونولوژی نویسنده بخش باکتری شناسی

2
سوال یا نظری دارید؟ بنوبسید

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
میکروبیولوژیروشنک داودیان Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
میکروبیولوژی
Guest
میکروبیولوژی

سلام آیا سایت یا کتابی هست که درباره اسپور کامل نوشته باشه؟

روشنک داودیان
Member

ممنون دستتون درد نکنه.